Η βιβλιοθήκη μας

Στο σχολείο μας υπάρχει διαμορφωμένος χώρος όπου στεγάζεται η σχολική βιβλιοθήκη. Το σύνολο των βιβλίων που υπάρχουν στον ειδικά διαμορφωμένο αυτό χώρο φιλοξενούνταν μέχρι το 2006 στον προθάλαμο του γραφείου των καθηγητών. Υπεύθυνη καθηγήτρια την εποχή εκείνη ήταν η κα Χρυσούλα Μαμανίδου, Νομικός. Το σχολικό έτος 2006-2007 με διευθυντή την  Πετρούνια Ιωάννη και με τη βοήθεια των καθηγητών Γιάννη Ψημίτη, Νομικό, και Σέρεσλη Βασίλη, Φυσικό, τα βιβλία μεταφέρθηκαν στη σημερινή αίθουσα της σχολικής βιβλιοθήκης που διαμορφώθηκε κατάλληλα. Υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης ορίστηκαν τότε ο κος Γιάννης Ψημίτης και η κα Κάτια Μαραγκού.

Η επόμενη ανακαίνιση του χώρου έγινε το 2015, με διευθυντή τον  κο Μαρίνη Ευάγγελου, οπότε και προστέθηκαν νέες ξύλινες βιβλιοθήκες στη μέση της αίθουσας. Την ίδια εποχή στα πλαίσια Ερευνητικής Εργασίας (Project) που είχε αναλάβει ο καθηγητής πληροφορικής κος Αποστόλης Βούλγαρης έγινε η ηλεκτρονική καταλογράφηση του μεγαλύτερου μέρους των βιβλίων σύμφωνα με το σύστημα Dewey σε συνεργασία με τον  κο Ψημίτη. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε και αντίστοιχο πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό δανεισμό των βιβλίων που το διαχειρίζονταν μαθητές.

Τμήμα των βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη μας προέρχονται από τη Φερδούτσεια Βιβλιοθήκη, δωρεά του ιερέα-θεολόγου κ. Φερδούτση, και από δωρεές, ενώ κάποια άλλα βιβλία είναι αγορασμένα από τα χρήματα που προέρχονται από την πώληση του περιοδικού μας «Πείραμα» αλλά και από χρηματικά βραβεία.
Η αίθουσα της σχολικής βιβλιοθήκης χρησιμοποιήθηκε συχνά ως αίθουσα διδασκαλίας των Ερευνητικών Εργασιών (Projects) καθώς και ως αίθουσα προβολών. Τα τελευταία χρόνια οι καθηγητές που διδάσκουν το Project χρησιμοποιούν είτε το Εργαστήριο Πληροφορικής είτε την ειδική Αίθουσα προβολών ή και τα δύο, ανάλογα με τις ανάγκες.
Έτσι, ο χώρος της σχολικής βιβλιοθήκης είναι ελεύθερος για τους μαθητές προκειμένου να διαβάσουν, να αναζητήσουν πληροφορίες για τις εργασίες τους, να περάσουν δημιουργικά το διάλειμμά τους. Ελεύθερος όμως είναι και για τους καθηγητές που κι αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες αλλά και να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά το χώρο ως αίθουσα διδασκαλίας των μαθημάτων τους. Επίσης, στο χώρο αυτό γίνεται η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις εκλογές για τα μαθητικά συμβούλια, αλλά και εκθέσεις φωτογραφίας, όπως η τελευταία που πραγματοποιήθηκε για τους πρόσφυγες. Τέλος, να επισημάνουμε πως πρώην μαθητές μας, φοιτητές και μη, έρχονται στο σχολείο και δανείζονται βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας.
Υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας από το 2015 ορίστηκε η κα Αθηνά Μπάλλα, Φιλόλογος. Η συνάδελφος σε συνεργασία με τους μαθητές ορίζει ομάδες μαθητών που είναι υπεύθυνοι για τη βιβλιοθήκη, τόσο για τη λειτουργία της σε όλη τη διάρκεια της ημέρας όσο και για τον δανεισμό των βιβλίων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.