Στα ίχνη του Ερατοσθένη

Τη Δευτέρα,  21 Μαρτίου 2022,  επαναλήφθηκε στο σχολείο μας το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη. Με αυτό το πείραμα  ο Ερατοσθένης απέδειξε την καμπυλότητα της Γης και υπολόγισε με εκπληκτική για την εποχή του ακρίβεια (98%) την ακτίνα της.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου και συμμετείχαν δειγματικά τα τμήματα Β4 και Β2. Εκεί, μέσω της σκιάς ενός κατακόρυφου αντικειμένου, μετρήσαμε τη γωνία  με την οποία φτάνουν στο έδαφος οι ακτίνες του Ήλιου  το μεσημέρι της εαρινής ισημερίας. Έπειτα υπολογίσαμε την περίμετρο και τέλος την ακτίνα της Γης με ακρίβεια που πλησίασε το 100%!

Τη δράση διοργάνωσαν οι εκπαιδευτικοί μας Αράπκουλες Γιάννης (Φυσικός)  και  Κούκκου Γιώτα (Χημικός), ενώ την υποστήριξαν οι συνάδελφοι
Λαλούσης Άγγελος, Συμεωνίδη Διονυσία , Δημητράκος Στέλιος, Λιάπη Μυρτώ, Σωφρονίου Δήμητρα, Βασιλειάδου Άννα  και                Οικονόμου Βαγγέλης.

Μια αναλυτική παρουσίαση  αλλά και λεπτομέρειες της αντίστοιχης πανελλήνιας δράσης, διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΠΑΝΕΚΦΕ https://panekfe.gr/eratosthenes/

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.